Александър Морфов  >>  произведения  >>  театрални спектакли  >>  Баал | АДТ "В. Комиссаржевская" - Санкт Пет...

Александър Баргман, Александър Болшаков, Елена Симонова, Родион Приходко, Александра Сидорук, Владимир Крилов, Елена Андреева, Маргарита Бичкова, Олга Арикова/ Кристина Кузмина, Егор Бакулин, Иван Василиев, Артур Мкртчян, Анатолий Горин, Евгений Иванов, Денис Пянов, Вячеслав Михеев, Павел Лохнин 

Бертолт Брехт 

 

Александър Морфов

Валентин Светозарев

Тита Димова

Сергей Андрияшин

Андрей Носков

Артур Мкртчян

210 мин., с антракт 

Баал

Академичен драматичен театър

"В. Комиссаржевская", Санкт Петербург, Русия

премиера 14 март 2005, Голяма сцена 

Автор

Режисура и

музикални решения 

Сценография

Костюми 

Художник на осветлението 

Хореограф 

Музикален мениджър

Продължителност

Участват

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

     Внезапен и безпощаден, този рок концерт взривява традиционната театрална атмосфера и предизвиква цяла палитра от реакции в салона... 

     Историята на известния рок певец - Баал, сборен образ от всички паметни рок идоли, които трагично погубват своя талант и живот твърде рано - Джим Морисън, Джими Хендрикс, Майк Науменко. Безбожно и унизително опустошаване на всички чувства, и накрая - смърт, тъжният финал на живота на героя. 

     Всеки актьор от трупата на спектакъла е не просто драматичен актьор, но също и част от бандата, която свири на живо на сцената. Музикалните и актьорски импровизации носят всеки път различно настроение на всяко представление на спектакъла. 

ТУРНЕТА: 

Турне в Хамбург, Германия, 2007 

Участие на Театрален фестивал "Санкт Петербург" - Дрезден, Германия, 2012

Участие на Театрален фестивал "Санкт Петербург" - Белград, Сърбия, 2015

Участие на XVI-ия Международен театрален фестивал - Хавана, Куба, 2015

 

 

ОТЗИВИ:

 

"Спектакълът, който следва "Дон Жуан", на гостуващия режисьор [Александър Морфов] вече се превръща в хит сред широката публика. "Баал" е изумителна работа. Като се има предвид, че структурата е далеч не сложна, може да се породи желанието да изоставим очакването за дълбок смисъл. На сцената има ринг, а под него - рок група. В този случай изпълненията на живо и спортният аксесоар са намек за начина на живот. Насред хаоса на Баал ни застигат внезапни вълни на вдъхновение и това именно са миговете, когато всичко сякаш трябва да замръзне. Баал е истинско животно, той е гений в чист вид. Режисьорът и актьорите успяват да пресъздадат Баал съвсем истински и без да напускат днешната действителност - Баал, който е отдалечен от нас на десетилетия. Един от главните проблеми в спектакъла е за границите на позволеното, които постоянно се престъпват. "Баал" - неистов спектакъл, който не може да бъде подложен на социална дисекция, но е преизпълнен с любов към живота; спектакъл, който опитомява първичното могъщество на дивото и го опложда. Водка и безброй любовни афери - адреналинът, който повдига творческия потенциал. Морфов притежава изключителната способност да създава спектакли с богат и последователен разказ на принципа на монтажа." 

Падане нагоре, падане надолу | Марина Баринова, T.P. No. 9, май 2005