Александър Морфов  >>  произведения  >>  театрални спектакли  >>  Тържеството | Театър "Даилес" - Рига, Латвия 

Тържеството  

Театър "Даилес" - Рига, Латвия 

премиера 20, 21 и 22 септември 2017, Голяма сцена 

От

По сценария на 

Автор на сценичната

адаптация и режисьор                              

Превод

Сценография                         

Костюми

Хореограф    

Музикален консултант

Видео 

Художник на осветлението 

Продължителност 

Участват

Гирт Кестерис, Индра Брике, Артур Скрастин, Резия Калнина, Лаурис Джелзитис, Илзе Кузуле-Скрастина, Кристине Неварауска, Амината Гриета Диарра, Даинис Гаиделис, Артис Робежниек, Лаурис Субатниек, Арис Розентал, Лидия Пупуре, Юрис Барткевич, Йева Флоренс, Мартин Упениек, Лелде Дреимане, Едис Залак, Рута Хаснере, Аника Аузина, Раивис Медис

Оркестър: 

Гирт Жилински - клавир, Бруно Приекули - бас, Талис Джибовски - перкусии

Томас Винтерберг и Могенс Руков

(c) Nordiska, Дания 

филма на Бо Хансен "Festen" 

 

Александър Морфов 

Евита Мамая

Мартин Вилкерсис

Илзе Витолина

Инга Красовска

Юри Ваивод

Артис Джерве

Евгений Виноградов 

170 мин., с антракт

     Семеен трилър. Семеен фарс.

     Изпълнен с емоции от тихо отрицание през шокираща лудост до студено безразличие. 

     Най-доброто оръжие срещу истината е... истината. 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

(c) Даина Гайдман

     "Тържеството" е деликатно изтъкана метафора за компромиса, на който някои са готови, за да съхранят връзка, статус и лукс, а за нещастие, дори смисъл за живот. В преследване на почтеност и справедливост един син вдига тост за годишнината на заможния си баща и изрича разтърсваща семейна тайна, която вероятно е ключът към самоубийството на сестра му. Всички гости на изисканото тържество стават безмълвни свидетели, а реакциите им са пропити с лицемерно прикриване на горчивия отказ да приемат истината; нежелание да я приемат за истина, тъй като тази версия на истината не обслужва материалния им интерес.

     Поведението на младия мъж е обект на укор от страна на майката, която настоява за извинение. И получава такова, при това солено. Във втората си реч вместо да оттегли твърденията си, синът ги потвърждава и внася още повече смут, като разкрива не само порока на баща си, но и мълчаливото съгласие на майката, която е знаела отдавна, но се е криела зад илюзията за съвършеното семейство.

     Струва ли си да пазиш неизречени тайни, които водят собствените ти деца към живот в отчаяние или дори към гроба? Изгубиха ли моралните ценности своята стойност, изтъргувани за пари и власт - крехка глазура на разлагаща се реалност? Основополагащи ценности, при това. Претенцията за престиж изглежда е заличила всичко човешко у един мъж, неговата съпруга и техните гости, които отдават повече значимост на заблуждаваща представа за живот в блясък, отколкото на всеки порив на морала. Къде ще ни отведе това - до справедлива отплата или до наказание за вестоносеца? 

     "Тържеството" е деликатно изтъкана метафора за съвременното "общество на затворените очи", което изхвърля неудобните истини на върха на вулкан пред изригване в тих ужас и с наивна заблуда, че и тази капка е предпоследна; такова, което се крие зад илюзията за съвършеното общество. 

     Всички знаем – има тайни, които се прикриват, макар и да са публични тайни, за връзките между корпорациите и мафията. Днес се разиграва една ужасяваща игра между обществото и управляващия елит – всеки знае, че се случва нещо чудовищно, но вероятно по инерция продължаваме да живеем, както досега. За съжаление, това е месомелачка – никой не се е отървал жив и здрав, защото машината ги е смляла до гнила купчина. Този спектакъл е алегория за съвременното общество – едно болно общество, което се управлява от болни хора.

~ Александър Морфов 

МНЕНИЯ НА ПУБЛИКАТА: 

След като гледах "Тържеството" в театър "Даилес" не можех да се усмихна. Накара ме да се замисля над много неща. Шокиращо добър спектакъл, но и труден за преглъщане! ~ Сигита Паула 

Страхотни актьори, внушителен декор и разказ, който не те пуска. ~ Марта Сондаре 

Талантливо и шокиращо! За неудобните истини, които много хора биха искали да сметат под килима. Купчина въпроси без отговор!

~ Уна Грискевича

ОТЗИВИ: 

[...]