Александър Морфов  >>  произведения  >>  театрални спектакли  >>  Сън в лятна нощ | НТ "Иван Вазов" 

Велко Кънев, Касиел Ноа Ашер, Георги Мамалев, Кръстю Лафазанов, Петър Попйорданов, Андрей Баташов, Светлана Янчева, Рени Врангова/ Маргарита Хлебарова, Стоян Пепеланов, Христо Мутафчиев, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Красимир Недев, Мариан Бозуков, Петя Тончева, Иво Леонков, Елена Пап, Жан Илиев, Пламен Пап, Александър Илиев, Евелина Попова, Илиан Пенев 

Уилям Шекспир 

Валери Петров 

Александър Морфов

Светослав Кокалов 

Петя Стойкова 

Румен Цонев

Александър Илиев

Фани Хаджиниколова

 

 

 

Сън в лятна нощ   

Народен театър "Иван Вазов", София, България

премиера 4 октомври 1995, Голяма сцена  

По

Превод

Сценична версия

и режисура

Сценография

Костюми и маски

Музика

Хореография 

Акробатика 

Участват

     Двама млади мъже - Лизандър и Деметрий, се състезават за ръката на една от най-красивите девойки в цяла Атина, Хермия. Тя е влюбена в Лизандър, но баща ѝ е против брак с него и двамата любовници решават да избягат от Атина и да се оженят тайно. Елена, която пък е влюбена в Деметрий, му съобщава за техния таен план. Той се втурва след тях, а тя - след него. В мрака на магичната и приказна гора се случват няколко метаморфози - горският дух Пук омагьосва кралицата на феите Титания и тя се влюбва в едно магаре; обръква влюбените и започват постоянно да менят обекта на своето обожание. Междувременно група занаятчии от Атина репетират пиеса за сватбата на Тезей, княз на Атина, и Хиполита, кралица на амазонките. Репетициите постоянно се прекъсват от влюбените, които се гонят един друг. Но в омагьосаното царство на елфите няма страдание и пакостливият Пук превръща всичко в сън. 

     Характерна за Шекспир е внезапната любов. При него се открива взаимното очарование и увлечение от пръв поглед, от първото докосване на ръцете. Любовта се спуска като ястреб; светът спира да съществува; любовниците виждат само себе си. Любовта у Шекспир изпълва цялото същество с възторг и страст. Всичко, което е останало в Съня на тези любовни страсти, е внезапността на желанието... Критиците отдавна са забелязали, че любовниците в този квартет винаги много си приличат. Момичетата се различават само по ръст и по цвят на косата... Момчетата - по имена. И на четиримата им липсва идентичност и уникалност, каквато притежават толкова много по-ранни Шекспирови герои. Любовниците са взаимозаменяеми. Цялото действие в тази гореща нощ, всичко, което се е случило на този пиянски купон, е основано на тоталната взаимозаменяемост на любовните партньори.

Ян Кот,“Титания и главата на магарето”

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

ОТЗИВИ: 

 

[...]