Александър Морфов  >>  произведения  >>  театрални спектакли  >>  Сън в лятна нощ | АДТ "В. Комиссаржевская" 

Александър Болшаков, Олга Арикова/ Оксана Базилиевич, Юрий Ершов, Анатолий Горин, Анна Вартанян, Евгения Игумнова, Родион Приходко, Евгений Иванов; 

Атински граждани: Сергей Бизгу, Маргарита Бичкова, Денис Пянов, Иван Василиев, Владимир Крилов, Иван Батарев, Егор Бакулин, Александър Болшаков, Олга Арикова/ Оксана Базилиевич, Юрий Ершов, Александра Сидорук, Александър Ганелин, Александър Анисимов

Уилям Шекспир 

Александър Морфов

Тино Светозарев

Ника Велегжанинова

Сергей Андрияшин 

Артур Мкртчян 

200 мин., с антракт 

Сън в лятна нощ

Академичен драматичен театър

"В. Комиссаржевская", Санкт Петербург, Русия

премиера 3 април 2007, Голяма сцена

Автор

Режисура и

музикална концепция 

Сценография

Костюми 

Художник на осветлението  

Музикален мениджър

Продължителност

Участват

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

     Характерна за Шекспир е внезапната любов. При него се открива взаимното очарование и увлечение от пръв поглед, от първото докосване на ръцете. Любовта се спуска като ястреб; светът спира да съществува; любовниците виждат само себе си. Любовта у Шекспир изпълва цялото същество с възторг и страст. Всичко, което е останало в Съня на тези любовни страсти, е внезапността на желанието... Критиците отдавна са забелязали, че любовниците в този квартет винаги много си приличат. Момичетата се различават само по ръст и по цвят на косата... Момчетата - по имена. И на четиримата им липсва идентичност и уникалност, каквато притежават толкова много по-ранни Шекспирови герои. Любовниците са взаимозаменяеми. Цялото действие в тази гореща нощ, всичко, което се е случило на този пиянски купон, е основано на тоталната взаимозаменяемост на любовните партньори.

Ян Кот,“Титания и главата на магарето”

 Сън в лятна нощ: 

за чувства, които не са за продан 

за всички проявления на любовта - от трезвото блаженство до неконтролируемата страст на лудостта

за актьорите, които никога не забелязват Боговете - а те им се присмиват от високо

за тяхното безкористно, неспирно и трогателно посвещение на театъра

за най-абсурдната от всички страсти - тази към театъра - единственият

сън, който не може да се забрави, и единственото сетиво, което няма как да се замести.   

  

     Двама млади мъже - Лизандър и Деметрий, се състезават за ръката на една от най-красивите девойки в цяла Атина, Хермия. Тя е влюбена в Лизандър, но баща ѝ е против брак с него и двамата любовници решават да избягат от Атина и да се оженят тайно. Елена, която пък е влюбена в Деметрий, му съобщава за техния таен план. Той се втурва след тях, а тя - след него. В мрака на магичната и приказна гора се случват няколко метаморфози - горският дух Пук омагьосва кралицата на феите Титания и тя се влюбва в едно магаре; обръква влюбените и започват постоянно да менят обекта на своето обожание. Междувременно група занаятчии от Атина репетират пиеса за сватбата на Тезей, княз на Атина, и Хиполита, кралица на амазонките. Репетициите постоянно се прекъсват от влюбените, които се гонят един друг. Но в омагьосаното царство на елфите няма страдание и пакостливият Пук превръща всичко в сън. 

ТУРНЕТА и НАГРАДИ: 

 

Участие на Международния театрален фестивал "Бутринт" - Бутринт, Албания, 2010

Участие на Международния фестивал  "Охридско лято" - Охрид, Македония, 2010

Участие на Културно лято - Битола - Битола, Македония, 2010

Участие на XV-ия Международен зимен фестивал на изкуствата - Санкт Петербург, Русия, 2014 

Театрална награда "Златен Суфит", Санкт Петербург, Русия, сезон 2006-2007 - Най-добра трупа на драматичен театър

 

ОТЗИВИ:

"В спектакъла на Морфов ролите на Тезей и Оберон са изиграни от един и същ актьор - Александър Болшаков - актьор с вид на главорез, човек-звяр, в смисъла на това, че в неговите роли инстинктът програмира и направлява действието. Той сякаш е роден с гладко бръснат череп и в смокинг, а и, разбира се, би било забавно, ако такъв типаж започне изведнъж да се прекланя пред властта, но странно как българският режисьор Морфов е разгадал руската политическа игра. Работата му е гледна точка към модерния свят въобще - това, което днес е гнило, и онова, което е запазило известна свежест."

Кошмари в омагьосаната гора | Жанна Зарецкая, Вечерен Петербург, 23.04.2007 

 

 

Други: 

В "Сън в лятна нощ" клоуните надиграват актьорите | Елена Герусова, Форс-мажор, 11.04.2007