Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  29.06.2017 

"Бурята" на Румънския национален театър гостува в Солун

     Спектакълът на Морфов "Бурята", поставен на сцената на Националния театър "Й. Л. Караджале" в Букурещ, е в селекцията на 1-вия Международен театрален фестивал "Сред гората", организиран от Националния театър на Северна Гърция (НТСГ). Фестивалът ще се проведе на открито на една от най-значимите сцени в Солун - театър Дасос, разположен сред гората и чест домакин на театрални спектакли през летния сезон. Ще продължи между 1 и 14 юли, а "Бурята" ще се играе на 5 и 6 юли, като представленията ще бъдат субтитрирани на гръцки език. В програмата гостуват и спектакли от Словения, Полша, Израел, Испания, включени са и заглавия от Гърция. 

     Журито, извършило селекцията, е с членове: Савас Пацалидис - преподавател и театрален критик, Мария Цима - актриса и директор на НТСГ, и Амалия Кондоцани - драматург и ръководител на отдел Драматургична и международна дейност към НТСГ. Първото издание на Международния фестивал "Сред гората" се провежда в рамките на третото издание на фестивала "Дасос" и ще се стреми да изгради партньорство с фестивал "Хеленик", като предоставя на публиката и гостите на града възможността да се запознаят с най-добрите актьори и театрални постижения в съвременна Европа, насърчава развитието на гръцкото театрално изкуство и утвърждава града като театрално средище на Балканите. 

     Спектакълът на Морфов е с участието на почитания актьор Йон Карамитру, директор на Румънския национален театър, в ролята на Просперо. Това е втора международна селекция за "Бурята" след успеха ѝ през 2015 година, когато беше представена на Международните театрални срещи MITEM в Будапеща, Унгария. 

Галерия от представленията тук. 

Международната програма на

фестивал "Сред гората" е реализирана

с финансовата подкрепа на

Оперативна програма "Северна Македония"

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2017 by mdemireva