Юбилей: "Животът е прекрасен" на Морфов в Народния театър отбелязва 150-о представление

     Точно седмица преди седмата годишнина от премиерата си един от символните спектакли на Александър Морфов празнува юбилейно 150-о представление тази вечер. Още с появата си "Животът е прекрасен" се превръща в едно от най-разпознаваемите заглавия в репертоара на Народния театър, а салоните се разпродават за броени часове. 

     Отличен с три награди и две номинации, спектакълът е гостувал на най-големите театрални фестивали в България, а само преди седмица гостува в гр. Стара Загора, където получи заслужените аплодисменти на публиката в града. 

      Спектакълът е впечатлил и международните гости и в годините Морфов получава покани да постави оригиналната си версия на сцената на театър "Даилес" в Рига (2012), в театър "Гешер" в Тел Авив (2013), както и на сцената на Македонския национален театър (2016). 

     Злочестата съдба на Подсекалников носи дълбоко и трагично послание - твърде много са онези, които биха пожелали чуждата смърт, за да обслужат собствените си интереси и амбиции. Макар и с годините творческият път да потвърждава това опасение, Морфов остава в разбирането, че "животът е нещо много ценно и понякога човек трябва да стигне до ада, за да осъзнае това". Само в рамките на месец два негови спектакъла от репертоара на Народния театър "Иван Вазов" ще отбележат юбилеи. 

52759679_10155831088052484_5090511976430

  "Животът е прекрасен", Народен театър "Иван Вазов" (2012) 

"Самоубиецът" е руска черна комедия от двайсетте години и представлява сатира за проблемите на безработен мъж, чието отчаяние го принуждава да обмисли самоубийство. Пиесата се занимава с източника на смешното; с душата на съвършения егоист, готов да употреби всеки за собствените си цели; с триумфа на индивида, който се опитва да съхрани достойнството си в общество, в което призивът "за всеки и за всички" отеква глухо. В света на Семьон смъртта е единствената реалност, която е способна да даде на човек свободата на действие и слово, която той жадува.                       

~ Йо Герман 

Ако някой може да направи театралната сцена епицентър на шумно, гръмогласно, преливащо от жизненост, безгрижие и отчаян оптимизъм празненство, то това е Александър Морфов. В спектаклите му празникът, музиката, веселбата винаги изригват неочаквано, привидно не на място, и задължително със страшна сила, която на мига обхваща всичко наоколо, издига се до небето и помита сивото битие, разочарованието, несбъднатите надежди и неосъществените животи. И се трансформира в символ на веселбата на отчаяните. 

~ С. Панчева, duma.bg, 2012

След незабравимите Шекспирови представления – пищни в духа и плътта си, и истински театрални постижения, режисьорът постави още много класически текстове, повече трагически и по-оспорвани в гилдията. Но винаги запомнящи се. 

~ И. Антонова, mdl.bg, 2013

      Спектаклите на Морфов продължават да пълнят салоните на Народния театър в София, а той все по-убедено разгръща Шекспирови хоризонти за своята публика. Скоро. 

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2019 by mdemireva