Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  24.05.2016 

"На ръба" отличен с "Аскеер" 2016 за Най-добър спектакъл

     На церемонията по раздаването на годишните награди "Аскеер", връчвани от фондация "Академия Аскеер" за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон, спектакълът "На ръба" беше отличен в категорията Най-добър спектакъл. Церемонията по традиция се проведе на 24 май в Театър Българска армия. 

   Според Морфов вече всичко е казано, дори и онова, което не трябва да се казва. "Остава ни само да помълчим." - сподели той в представянето на спектакъла. От името на екипа наградата получи Валери Йорданов. 

 

Група хора се срещат на един покрив и стават свидетели как техен приятел скача от покрива на отсрещна сграда. След като виждат мръсния град под себе си, ги застига усещане за обреченост. Уверени, че приятелят им е взел най-правилното решение, хващат ръце и скачат заедно. Пред очите ни се издига фасадата на стар и неподдържан блок, която ни въвежда в следващата сцена -  всеки герой е затворен в кутията на панелния си апартамент. Хората, в постоянен опит да се скрият от света, са потънали в своите мисли и страхове от непреодолимите житейски кризи. Трудният живот е отнел детето от родителите му, любимия от този, който го обича, отнел е брата, приятеля, бащата и дори непознатия, когото всяка сутрин си поздравявал на път за работа. 

On the Edge Morfov

"Дами и господа, изроди, инвалиди и просяци, безразсъдни богаташи и хипстъри! Геният на Александър Морфов и актьорите от трупата на Народен Театър "Иван Вазов" с гордост представят действителността или „да ти е*а и държавата“, наречена за най-кратко: "На ръба!"

Иван Шишиев, via-magazine.com, април 2015

Повече за спектакъла тук

видео: Явор Веселинов 

"На ръба" е една емоционална, обща импровизация, за онова, което се случва в България. Нещо като реквием за държавата България, реквием за един народ, който си отива, който се стопява. Народ, който достойно и гордо съществува на този свят хиляда и триста години, но който не успя да устои на бруталните, алчни, безмилостни колизии на съвременната "демокрация"... и на собствените си низостни слабости и противоречия. "На ръба" искаме да споделим нашата тъга и болка по онова, което си заминава, болката за българския народ, който от година на година се стопява. Изгубилите се традиции, приемственост, празници – всичко онова, което моето поколение е запомнило, което сме се опитвали да предаваме на децата си. Тези ценности се загубват и имат смисъл единствено за някое телевизионно шоу или за някоя програма за изчезващи народности. Червената книга на българите!                                  ~ Александър Морфов

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2014 by mdemireva