"Ничия земя" на Александър Морфов гостува в Благоевград 

     Спектакълът "Ничия земя" на Александър Морфов ще закрие шестото издание на международния театрален фестивал "Тара-ра-бумбия", който се провежда през месец май в Благоевград. Морфов постави своята сценична версия по сценария от Данис Танович в Македонския национален театър в Скопие преди година, когато премиерата на спектакъла откри друг фестивал - този на МНТ.  

     Акцентът в издание 2018 на "Тара-ра-бумбия" е културното сътрудничество между България и Македония във връзка със споразумението за добросъседски отношения, което държавите сключиха през януари тази година. В рамките на фестивала ще бъде проведена кръгла маса на тема "Театрален мост: България – Македония" с участието на актьори, режисьори и театрални критици от двете страни. По думите на заместник-кмета на Община Благоевград г-жа Христина Шопова спектакълът на Морфов e кулминацията в програмата. 

     Фестивалът не за пръв път е домакин на негова постановка. През 2014 година в Благоевград гостува "Вълшебна нощ", а миналата година на юбилейното V-о издание беше представен "Животът е прекрасен", който вече над шест години препълва салона на Голяма сцена в Народния театър "Иван Вазов". 

     В „Ничия земя" исках да смеся дивите, красиви цветове на природата със сивотата на войната. Търсех контраста. Когато пуснаха първите бомби над Сараево, бях принуден да гледам пролетта и лятото, осеяни с черни дупки. Все едно да наложиш черно-бяла фотография върху картина на Ван Гог. 

~ Данис Танович

     Босненски и сръбски войник - говорят един и същи език, познават едни и същи хора, гледат едни и същи мачове, едни и същи филми. Днес те са изпълнени с омраза един към друг. Трети войник е в капана на отскачаща мина и при най-малкото му движение мината ще се взриви и ще убие и тримата. Намират се на ничия земя. Трябва им помощ, но никой от воюващите лагери не смее да навлезе в територията, защото се страхува от клопка. Враговете са принудени да се обърнат към Обединените нации и служител на ОН се съгласява да осигури сапьор. Продължават ли да са врагове тримата мъже, станали дори по-голяма жертва на лицемерния медиен PR, отколкото на своята измислена война? 

Дата и място на представлението:

Драматичен театър "Н. Вапцаров" - Благоевград

19 май 2018, 19 h 

Билети на касата на театъра. 

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2018 by mdemireva