Юбилей: "Бурята" на Морфов в театър "Комиссаржевская" отбеляза 20 години 

     Легендарният спектакъл на Александър Морфов "Бурята" (1998), поставен на сцената на театър "Комиссаржевская" в Санкт Петербург, отбеляза своя 20-годишен юбилей с препълнен салон на 15-и ноември

     Каквото и да се напише за този спектакъл, би представлявало едва наивна покана към читателя в света на магьосника. Концепцията на Морфов за тази пиеса узрява през времето и се развива в творческия му път. С първата си постановка в театър "София" той нарежда името си сред обещаващите млади режисьори, а спектакълът в Народния театър "Иван Вазов" му носи признанието на публиката и заслужена популярност. За тези Бойка Соколова пише: 

     "В онези дни на опиянение спектакълът на Александър Морфов за прокудения монарх, който се опитва да режисира завръщането си на власт, е покана към публиката в свят на театрална магия, изпълнен с тревожни признания. Това беше нов вид театър, преливащ от физическа енергия, убедено свободен към текста, пародиен, овладял юздите на театралната магия. Карнавалните обрати на сюжетните очаквания и значението на "Шекспир" бяха закачливо огледало на обрата в преживяването на публиката. Всяка една препратка - театрална или културна, беше захвърлена в казана с Пайтъново усещане за абсурда като шанс за магична промяна. В епоха, в която власт, правила, традиции и ценности са поставени под съмнение, Морфовата Буря безнаказано ни предложи сценична експресивност чрез маниакални изблици на игрива театралност и очарователна свобода с текста. Наистина, изборът му на пиеса, в която отсъства канонична театрална традиция, му е предложил възможността да подходи към нея като към нова пиеса. (Shakespearean Bulletin, януари 2011) 

     Скоро след това заглавието е селектирано и представено в Русия, а Александър Морфов получава международно признание и покана да работи на сцената на "Комиссаржевская". Днес "Бурята" е легендарно заглавие в театралния афиш на Петербург. 

     Постановките му на тази пиеса неизбежно носят награди и номинации, сред които българските "Аскеер" и "Икар", награда от македонския фестивал "Охридско лято", руската "Златна маска". По-късно Морфов поставя "Бурята" и в Румънския национален театър "Й. Л. Караджале", като спектакълът е представян и в Будапеща, Бакау, Солун. 

     По повод юбилея актьорите от театър "Комиссаржевская" заснеха видеопоздрав към театъра, режисьора, трупата на спектакъла и неговата публика: 

„Бурята” е винаги вълнение за мен.

„Бурята” е винаги веселие.

„Бурята” е едно велико... велико...

„Бурята” е легенда в нашия театър.

„Бурята” е щастие.

„Бурята” е лакмусът, с който се проверяват актьорите. 

... са само някои от актьорските реакции на магията, която са преживели в този спектакъл. 

"Бурята" е навсякъде около нас! С пълна сила! Пазете се, деца! -

допълва Александър Морфов. 

  "Бурята", АДТ "В. Ф. Комиссаржевская", Санкт Петербург (1998) 

Стихийна буря изхвърля кораба на дука на Милано на брега на мистериозен самотен остров. Самотен, но въпреки това обитаван от странни същества и напълно непознати звуци. Това е царството на могъщия, но милостив магьосник Просперо, който управлява с помощта на въздушния дух Ариел. Корабокрушението със сигурност не е случаен инцидент... 

  "Бурята", Народен театър "Иван Вазов", София (1996) 

"За мен в началото да поставям Шекспир беше хулигански жест. Какво като е Шекспир! Ще го поставям, както аз искам, както усещам, че кипи вътре в мен. Но колкото повече навлизам в Шекспировата територия, толкова по-взискателен ставам към себе си - това се разрастна до такава степен, че в момента се опитвам нарочно да възстановя моята "безотговорност" към текста. Самоиронията и безкрайното веселие в този свят са единственият начин, по който мога да правя театър."

~ Александър Морфов

"Бурята", Национален театър "Й. Л. Караджале" - Румъния (2014). 

Пъргав спектакъл, пълен с талант, жизнерадост, музика, движение... 

~ jurnalul.ro, 2014   

Отзиви: 

"Бурята" - това фестивално откритие, беше приета от публиката на крака и с викове 'Браво!' Живите реакции и смехът в залата се превърнаха в безспорно доказателство, че този комедиен спектакъл е приет безусловно.                            ~ Глос Вибжежа, 11.08.1999, Полша

Българският режисьор Александър Морфов е направил своя сценична версия на едноименната пиеса от Шекспир. В нея вълшебният остров, на който живеят Просперо (в костюм на просяк по Фокнър) и дъщеря му Миранда (в костюм на китайска принцеса), - е територия на мечтания, съновидения и театрални игри. Десет блестящи фарсови актьори, еднакво изкусни във всички театрални, но и във всички циркови жанрове, царуват над игралното пространство и изпълняват почти всички роли. 

Руска мисъл, 18.11.1999, Париж

 

Повече за спектакъла на театър "Комиссаржевская" тук

Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2018 by mdemireva