Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  21.05.2017 

Премиера: "Ничия земя" в Македонския национален театър

     Македонският национален театър в Скопие подготвя нов спектакъл. Последната постановка на Морфов ще има премиера в началото на м. юни. Спектакълът е авторска сценична адаптация на Александър Морфов по филма от Данис Танович "Ничия земя", носител на Оскар за чуждоезичен филм. Това е вторият спектакъл на Морфов на сцената на МНТ след "Животът е прекрасен" (по пиесата "Самоубиецът" от Н. Ердман), който получи признанието на публиката и театралната критика.

     "Ничия земя" е сатира за войната. Босненски и сръбски войник са изпълнени с омраза един към друг. Трети войник е в капана на отскачаща мина и при най-малкото му движение мината ще се взриви и ще убие всички. Намират се на ничия земя. Трябва им помощ, но никой от воюващите лагери не смее да навлезе в територията. Ничията земя е ничия отговорност. ОН нямат интерес да спасят войниците, освен ако медийното внимание не си струва. Ничията земя е рекламен имидж. 

     В „Ничия земя" исках да смеся дивите, красиви цветове на природата със сивотата на войната. Търсех контраста. Когато пуснаха първите бомби над Сараево, бях принуден да гледам пролетта и лятото, осеяни с черни дупки. Все едно да наложиш черно-бяла фотография върху картина на Ван Гог – нищо общо. 

~ Данис Танович, сценарист и режисьор на филма

Актьорът Сашко Коцев

в една от главните роли

     Морфов поставя въпрос в разпознаваемия си богат и динамичен стил. Чрез изразните средства на черния хумор той постепенно разкрива унищожителната сила на човешката природа. В какво са се превърнали изконните, надеждни пазители на мира и не са ли те днес един кух и лицемерен медиен образ? Как да разбираме понятия като "мъж" или "земя" в днешния ден? Или във времена на война? Или просто във всеки един ден...

 

     Македонският национален театър е сцена, на която Александър Морфов работи активно. Неговият "Дон Жуан" в Народния театър "Иван Вазов" ще гостува на МНТ Фест малко след премиерата на "Ничия земя".

 

Повече за "Ничия земя" тук

Дати на премиера: 2, 3, 21 и 22 юни, МНТ Скопие 

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2017 by mdemireva