Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  21.04.2017 

"Животът е прекрасен" на МНТ гостува в Будапеща

     На 19-ти април спектакълът на Александър Морфов "Животът е прекрасен" на сцената на Македонския национален театър - Скопие, беше представен на Международните театрални срещи MITEM, организирани от Националния театър на Унгария. Това е третият спектакъл на Морфов, който гостува на сцената на фестивала след "Дон Жуан" (НТ "Иван Вазов" - България) и "Бурята" (НТ "Й. Л. Караджале" - Румъния). 

     Фестивалната програма включва спектакли от над десет държави, сред които: Дания, Полша, Норвегия, Швеция, Италия и др. Сред гостуващите режисьори са имена като Валери Фокин, Давид Доашвили, Томас Ричардс и др. Фестивалът се стреми да представи богатото разнообразние от театрални форми по целия свят. Както твърди Атила Воднянски, художествен директор на MITEM: 

Backstage
Backstage
Life Is Beautiful
Life Is Beautiful
Life Is Beautiful
Curtain call
Appreciation

     Театърът е илюстрация, концентриран модел на човешкото съществуване. Но театърът, със своята диалогична форма, също има способността да изгражда мостове между народите - изискан творчески диалог, който се основава на общата им любов към театъра, защото той не просто ни дава шанс да намерим споделените ценности в нашите култури, но и дава възможност на всеки да изрази своята идентичност за по-добро разбирателство. 

     "Самоубиецът" на Николай Ердман е непозната за унгарската публика. "Животът е прекрасен" е авторската версия на Морфов по пиесата. Публиката в Будапеща оцени високо спектакъла с почти петминутен аплауз на крака. Напълно оправдано - постановката на Александър Морфов е носител на наградата за популярност "Златна Бубамара" на 20-ата юбилейна церемония (2016), както и на два приза от 51-вия Международен театрален фестивал "Войдан Чернодрински" (Прилеп) - за Главна мъжка роля (Никола Ристановски) и за Поддържаща женска роля (Биляна Драгичевик). 

Повече за фестивала тук

Повече за спектакъла тук

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2017 by mdemireva