Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  19.11.2017 

Очаквайте: "Декамерон. Любов по време на чума" в "Et Cetera" 

Екипът планира работата по спектакъла: Александър Морфов (режисьор), Давид Смелянский (главен продуцент на театър "Et Cetera") и Александър Горенщейн (сценограф на спектакъла) 

Декамерон
Александър Горенщейн, сценограф
Декамерон. Любов по време на чума
Нина Велегжанинова, костюмограф
Кастинг
Кастинг

                                                                                            (с) Олег Хаимов

     Репетициите на дългоочаквания спектакъл по "Декамерон" от Бокачо започнаха преди повече от месец. Александър Морфов поставя своята селекция от колекцията новели в московския театър "Et Cetera" с основател и художествен ръководител популярният руски актьор Александър Калягин. Театърът отбелязва своя 25-и юбилеен сезон. 

     Художник на костюмите е Ника Велегжанинова. Сценограф на спектакъла е Александър Горенщейн, с когото Морфов работи за втори път след спектакъла "Сапунени ангели" в театър "Комиссаржевская" (2009). Сред актьорите са едни от най-младите членове на трупата: Анна Дианова, Наталия Баладина, Мария Милешкина, Кристина Гагуа, Анастасия Шумилкина, Елизавета Рижих, Екатерина Буйлова, Евгения Вайс и др. Предмиерните дати на "Декамерон. Любов по време на чума" са 21-ви, 22-ри, 30-и и 31-ви декември, и 2-ри януари, а премиерата ще се състои на 16-и и 17-и януари. Билетите вече са в продажба

     Преди години Морфов поставя в театър "Et Cetera" "Дон Кихот" по романа от Сервантес. В брилянтния си спектакъл режисьорът формулира философията на донкихотството, като разкрива как реалността се ражда от мита. След близо две десетилетия Александър Морфов отново се обръща към класическо произведение на италианския ренесанс. Малко са онези, които не са чували за "Декамерон". За много хора това е сборник от еротични новели, а за ценителите на неговата поетичност това са дивни разкази за любовта. Неслучайно името на Бокачо се нарежда до тези на Петрарка и Данте.

     "... и ще видите колко свещена и могъща и колко преизпълнена с благословение е силата на любовта, която често е осъждана и дори презирана от онези, които не знаят какво говорят" - пише Бокачо в "Декамерон". А за какво ще бъде спектакълът на Александър Морфов? За любовта, разбира се. Но любов по време на чума, когато "черната смърт" дебне всеки от нас и ни подарява едва десет дни живот. Какво би могъл да направиш в тези десет дни? 

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2017 by mdemireva