Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  18.06.2017 

"Животът е прекрасен" на МНТ на турне в Загреб

     Тази вечер спектакълът на Александър Морфов "Животът е прекрасен" гостува в Загреб, Хърватия. Турнето е част от програмата на 41-вите Дни на сатирата "Фадил Хаджич", които се организират от Сатиричния театър "Керемпух". 

     Фестивалът беше открит на 2-ри юни, като комисията е селектирала 15 спектакъла от общо 47, които да бъдат включени в програмата.  Сред тях са и спектакли от Сърбия, Словения, Германия и Черна Гора. По думите на комисията акцентът тази година се поставя върху съвременните текстове и политическата сатира. "Сатирата разрушава граници и поставя неприятни въпроси, а театърът ни позволява да се замислим върху общите си проблеми. [...] Селектираните спектакли са снимка на това, което се случва на хърватска сцена и в театрите от региона," - твърдят селекционерите на фестивала. 

     Организаторите посрещат повече от 300 актьори и участници на сцената си, тъй като фестивалът е сред най-мащабните в Хърватия. Той представя спектакли от всички жанрове и стилове, като силно застъпени са хърватските автори, авторските проекти и адаптациите на класически текстове. 

     Директорът на театър "Керемпух", Душко Лущина, споделя, че "още от 1976 година спектаклите са най-добрият начин ежегодно да се рекламира сатиричната и комичната литература" и увери зрителите, че тази година изданието е с изключително силна програма. 

     Официалното закриване ще бъде на 21-ви юни, когато ще бъде връчена и наградата на 41-вото издание на Дни на сатирата "Фадил Хаджич", определена от журито на фестивала. 

     Спектакълът "Животът е прекрасен" на Морфов, чиято премиера се състоя на сцената на Македонския национален театър през април миналата година, ще бъде представен на Голяма сцена на Националния театър на Хърватия. 

Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2017 by mdemireva