Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  18.06.2017 

"Животът е прекрасен" на МНТ на турне в Загреб

     Тази вечер спектакълът на Александър Морфов "Животът е прекрасен" гостува в Загреб, Хърватия. Турнето е част от програмата на 41-вите Дни на сатирата "Фадил Хаджич", които се организират от Сатиричния театър "Керемпух". 

     Фестивалът беше открит на 2-ри юни, като комисията е селектирала 15 спектакъла от общо 47, които да бъдат включени в програмата.  Сред тях са и спектакли от Сърбия, Словения, Германия и Черна Гора. По думите на комисията акцентът тази година се поставя върху съвременните текстове и политическата сатира. "Сатирата разрушава граници и поставя неприятни въпроси, а театърът ни позволява да се замислим върху общите си проблеми. [...] Селектираните спектакли са снимка на това, което се случва на хърватска сцена и в театрите от региона," - твърдят селекционерите на фестивала. 

     Организаторите посрещат повече от 300 актьори и участници на сцената си, тъй като фестивалът е сред най-мащабните в Хърватия. Той представя спектакли от всички жанрове и стилове, като силно застъпени са хърватските автори, авторските проекти и адаптациите на класически текстове. 

     Директорът на театър "Керемпух", Душко Лущина, споделя, че "още от 1976 година спектаклите са най-добрият начин ежегодно да се рекламира сатиричната и комичната литература" и увери зрителите, че тази година изданието е с изключително силна програма. 

     Официалното закриване ще бъде на 21-ви юни, когато ще бъде връчена и наградата на 41-вото издание на Дни на сатирата "Фадил Хаджич", определена от журито на фестивала. 

     Спектакълът "Животът е прекрасен" на Морфов, чиято премиера се състоя на сцената на Македонския национален театър през април миналата година, ще бъде представен на Голяма сцена на Националния театър на Хърватия. 

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2017 by mdemireva