Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  18.03.2015 

Премиера: "Полет над кукувиче гнездо", театър "Даилес", Рига, Латвия 

          Тази седмица ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на Александър Морфов. 

       Спектакълът е постановка на авторската сценична адаптация на романа от Кен Киси и на филма на Милош Форман със същото заглавие. 

       Макмърфи е свободен дух. Брутално откровен, обичащ хазарта и риска, безкомпромисен дивак, който един ден се озовава в лудница и се превръща в най-яростния опонент на сестра Рачид. В една система, която смазва индивидуалността и налага режим на диктатура, система, която напомня военен лагер със строги правила, които допускат намеса в интимния свят, той открива, че повечето пациенти в лудницата не просто търпят ситуацията, но и доброволно са направили избора да се подчинят на системата. За Макмърфи е все по-трудно да разбере дали на това място той е лудият или всички останали. Организира трагични и комични ситуации и плаща висока цена. 

       Морфов създава своя оригинална структура на спектакъла, разположена хармонично в богатата сценография, в която всички режисьорски решения изненадват със своята непредсказуемост. Това е поредният му спектакъл, който се характеризира със специфичната му творческа лекота и пищна сценична атмосфера. Той е сътворил свят, в който неразгадаемо се преплитат реалност и въображение, комедия и трагедия, наивност и отговорност. 

       Спектакълът вдъхновява публиката с пъстра палитра от емоции. Това е вторият спектакъл на Морфор на сцената на театър "Даилес" след "Finita la Comedia" (2012), която се превърна в любимо заглавие на критиката и на публиката и получи множество номинации за национални театрални награди. 

 

"Александър Морфов е

истински театрален магьосник с

изтънчено чувство за хумор."

- театър "Даилес" 

 

Дата на премиера : 20 март, Голяма сцена

театър "Даилес", Рига, Латвия

 

 

Повече за спектакъла тук

Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2014 by mdemireva