Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  13.03.2018 

Прожекция на филма "Хъшове" в Москва

     Филмът на Българската национална телевизия "Хъшове" ще има прожекция в Москва в рамките на кинопрограмата Български исторически филми в галерия "Третяковская", посветена на честванията на 140 години от Освобождението на България. Програмата е по инициатива на Българския културен институт в Москва и включва общо шест филма: "Време на насилие" (реж. Л. Стайков, 1988), "Свобода или смърт" (реж. Н. Корабов, 1968), "Юлия Вревская" (реж. Н. Корабов, 1978), "Героите на Шипка" (реж. С. Василиев, 1955), "Ведомост" (реж. П. Масларов, 2008) и, разбира се, "Хъшове"-те на Морфов. Прожекциите ще се състоят в периода от 9 март до 6 април.

     Филмът "Хъшове" излиза през 2009 година и е екранна адаптация на театралната постановка в Народния театър "Иван Вазов", чиято премиера се състои през 2004 година. Тя е безспорно най-успешният театрален спектакъл в България за последните две десетилетия и е символ за репертоара на Народния театър. И двете продукции са по романа от Иван Вазов "Немили-недраги".

     През втората половина на 19. век група български революционери напускат родината, за да живеят в Браила, Румъния, убедени, че от свободна държава ще успеят да финансират делото си. Поставят театрален спектакъл, за да съберат пари от продажба на билети, но всички събрани средства отиват или за стари дългове, или за неплатени сметки в кръчмата, в която се хранят. Животът зад граница е труден, хъшовете едва преживяват тежката зима, но настъпва часът на революцията и те смело влизат в сражение. Под заплаха битката да бъде загубена, в българския лагер пристига военна заповед огънят да бъде прекратен. Те отказват да се подчинят и се втурват към сигурна смърт в името на Свободна България. 

     Тези смели мъже с буен нрав жадуват свободата и с гордост наричат себе си "хъшове". 

Повече за програмата на БКИ - Москва тук

Повече за телевизионната продукция "Хъшове" тук

Очаквайте четирите серии на филма със субтитри на английски език в канала на Александър Морфов в YouTube

Обръщаме внимание, че качеството, което позволява YouTube и други безплатни онлайн платформи, е значително по-ниско от това на кинопрожекция. 

"Ах, братя мили! Ако ние тук сме скитници и страдалци, в България нашите бедни братя са хиляда пъти по-зле. Там народът пищи кански в робство и няма какво да стори. Ние поне сме свободни. Свободни! А като имаме свободата, ние имаме всичко. Може още дълго време да страдаме, може още дълго време да гнием, да умираме по влашките улици. Но нищо. Народ без жертви не е народ. България има цял народ от роби, нека има и няколко мъченика днес. Хъш значи да се мъчиш, да страдаш, да гладуваш, защото нашата храна е идеята. Да умираш! С една дума - да бъдеш мъчник. А... ама ние сме били тези мъченици!.. Нека! Колкото повече ги има, по-добро за България."         ~ Странджата

[в ролята на Странджата - Руси Чанев]

 

Информация за прожекцията: 

Място: Галерия "Третяковская" 

             кликни тук за адрес в Google Maps

Дата: 13 март, 19:00 ч., "Хъшове", еп. 1 и еп. 2

             16 март, 19:00 ч., "Хъшове", еп. 3 и еп. 4 

Продължителност: средно 50 мин. на епизод

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2018 by mdemireva