Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  11.12.2015 

Юбилей: 100 представления на "Животът е прекрасен", Народен театър "Иван Вазов"

100 пъти Животът е прекрасен на Александър Морфов

       „Самоубиецът" е пиесата, която може би най-дълго време е останала под тоталната забрана на комунистическата цензура - 60 години абсолютна забрана върху произведението. Пиесата е написана през 1928 г. и поставена за първи път в СССР през 1987 г. Наричат „Самоубиецът" - „Ревизор" на ХХ век, сравняват Ердман с Гогол и Сухово -Кобилин . Два театъра се борят да поставят пиесата - Театъра на Майерхолд и МХАТ. В защитата на „Самоубиецът" се включват Майерхолд, Станиславски, Луначарски, Горки и Булгаков, но усилията им се оказват безрезултатни. Ердман пише пиесата когато е на 28 години. След нея не написва нито една пиеса. Наричат пиесата „реквием за унищожението на руската интелигенция".Осип Манделщам пише : „Пиесата е за това, защо продължихме да живеем, когато всичко ни тласкаше към самоубийство."

 

„Мигар ние правим нещо против революцията. Още от първия й ден ние не правим нищо, само си ходим на гости и се оплакваме колко ни е трудно да живеем. Защото ни е по-лесно да живеем, като непрекъснато се оплакваме, че живеем трудно. Макар и шепнешком, ето така: „Трудно ни е да живеем". Другари, моля ви от името на милиони хора - дайте ни право на шепот. Заети в строителството, вие даже няма да го чуете. Целият си живот ние ще преживеем шепнешком."

~ Подсекалников

Това не е пиеса за самоубийство, не е пиеса за смърт, а за един човек, който открива отново живота, открива колко животът е прекрасен. Един човек, който стига до ада, за да разбере всъщност, че животът е нещо много ценно.

~ Александър Морфов 

 

 

"Многопластова, смешно-тъжна и много пищна постановка, която задава най-важните въпроси на всяка епоха, а именно: докога ще са ни нужни човешки жертвоприношения, за да се чувстваме живи." 

vsekiden.com

video: Yavor Vesselinov 

Награда „АСКЕЕР 2012" за главна мъжка роля на Камен Донев

Награда на Обществото на независимите театрални критици 2012 г. на Светлана Янчева

Награда на Столична община за ярки постижения в театралното изкуство (2013 г.) на Камен Донев

 

Прочети повече за спектакъла тук

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2014 by mdemireva