Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  09.03.2018 

Извънредна възможност: "Затъмнение" в "Ленком"

     На 16-и март следващата седмица хитовият спектакъл "Затъмнение" ["Полет над кукувиче гнездо"] по романа от Кен Киси, поставен на сцената на театър "Ленком" в Москва, ще бъде представен за последен път. 

     Художественият ръководител на театъра, Марк Захаров, съобщи, че е стигнал до трудното решение да свали от репертоара четири заглавия. Сред тях са "Пер Гинт" и "Валпургиева нощ" в режисура на самия Захаров, а също "Борис Годунов" с режисьор Константин Богомолов и "Затъмнение" на Александър Морфов. 

     Неизбежността на това решение се определя от организационни проблеми, които възникват във връзка с нарастващия брой спектакли в репертоара. При деветнайсет заглавия, богатата програма на театъра не позволява всяко от тях да се играе поне веднъж в месеца, което според Захаров е недопустимо, тъй като се отразява на качеството на спектаклите. "Ленком" не може да замрази продуцентската си дейност и в театъра продължават да се репетират и планират нови премиери. "Актьорите не бива да виждат празни места в салона." - допълва Захаров. Директорът на театър "Ленком" - Марк Варшавер, определя това решение като "производствена необходимост" и разкрива, че за трупата е особено трудно да се раздели с някои от постановките. 

Премиерата на "Затъмнение" се състои през декември 2005, преди близо тринайсет години. В главната роля на Макмърфи се дублират актьорите Александър Лазарев-младши и Андрей Соколов. Българската публика може да гледа спектакъла "Полет над кукувиче гнездо" на Голяма сцена в Народния театър "Иван Вазов" с блестящия Деян Донков в същата роля. 

     Последното представление на спектакъла на Морфов на сцената на "Ленком" ще бъде на 16-и март. Билетите вече са изкупени, а рейтингът на спектакъла в сайта ticketland.ru е най-високият от всички заглавия на театъра. 

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2018 by mdemireva