Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  08.01.2018 

"Декамерон. Любов по време на чума" на Морфов с премиера в Москва 

 След няколко предпремиерни показа, премиерата на дългоочакваното заглавие на московския театър "Et Cetera" - "Декамерон. Любов по време на чума" официално ще се състои на 16-и и 17-и януари. Морфов поставя новия си прочит на класиката от Бокачо. Малко са онези, които не са чували за "Декамерон". За много хора това е сборник от еротични новели, а за ценителите на неговата поетичност това са дивни разкази за любовта. Спектакълът на Александър Морфов също е за любовта, разбира се. Но любов по време на чума, когато "черната смърт" дебне всеки от нас и ни подарява едва десет дни живот. 

     "След повече от шест века Бокачо е жив - продължава да вълнува и да събужда всякакви емоции и нови разсъждения." - отбелязват от "Et Cetera". 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

През 2018 година се навършват коварните 665 години от съставянето на

"Декамерон", а театър "Et Cetera" празнува своя 25-годишен юбилей. 

     "... и ще видите колко свещена и могъща и колко преизпълнена с благословение е силата на любовта, която често е осъждана и дори презирана от онези, които не знаят какво говорят" ~ Бокачо, "Декамерон"

     За режисьорското решение няма значение къде и кога се развива действието - дали в епохата на Ренесанса или днес... И тогава, и сега природата на хората си е все същата. 

  Актьорите изпълват цялото пространство:  те са на  сцената, на  авансцена, под  сцената, а на финала отлитат нагоре към купола на театъра. За всяка сцена е избрано решение, което пренася ренесансовата атмосфера в днешния ден без напрежение и насилие над текста. В спектакъла пиршеството на тяло и дух е лишено от съдържание в нашето съвремие, а ценностите от миналото изглеждат като евтина имитация. 

     В някои от сцените доминира хуморът, но в голяма част пътят от смях към дълбока трагедия е кратък и клоунадата ѝ отстъпва място. 

     В една от интермедиите се разиграва въображаема сватба между младеж и неговата девойка - сцената е смешна, лека, поетична и едновременно фарсова. В нея се случва всичко, което би могло да се случи между двама влюбени, разкрито като импровизация и игра, чиито правила се сменят постоянно. 

     Хуморът е най-неочакваното качество на спектакъла - хумор, който става все по-черен, докато на финала не доведе до трагична развръзка. 

     Една от сцените представлява жанрова картина: сватба в костюми от епохата на Медичите, която бързо е провалена от агресията на новите технологии. Кръв заструява от ръката на девойката, която току-що е минала под венчилото. Краят ѝ наближава. Само миг преди това тя става част от ням филм. Нямото кино - това е реалността, която не е позволена на девойката в този живот. Нямото кино в спектакъла е синоним на мечтата, любовта, съня, блаженството, то ги прави възможни дори по време на чума.                                                                                                                                 

~ "Кратките пътища на любовта по време на чума", БКИ - Москва 

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2018 by mdemireva