Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  08.01.2018 

"Декамерон. Любов по време на чума" на Морфов с премиера в Москва 

 След няколко предпремиерни показа, премиерата на дългоочакваното заглавие на московския театър "Et Cetera" - "Декамерон. Любов по време на чума" официално ще се състои на 16-и и 17-и януари. Морфов поставя новия си прочит на класиката от Бокачо. Малко са онези, които не са чували за "Декамерон". За много хора това е сборник от еротични новели, а за ценителите на неговата поетичност това са дивни разкази за любовта. Спектакълът на Александър Морфов също е за любовта, разбира се. Но любов по време на чума, когато "черната смърт" дебне всеки от нас и ни подарява едва десет дни живот. 

     "След повече от шест века Бокачо е жив - продължава да вълнува и да събужда всякакви емоции и нови разсъждения." - отбелязват от "Et Cetera". 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

През 2018 година се навършват коварните 665 години от съставянето на

"Декамерон", а театър "Et Cetera" празнува своя 25-годишен юбилей. 

     "... и ще видите колко свещена и могъща и колко преизпълнена с благословение е силата на любовта, която често е осъждана и дори презирана от онези, които не знаят какво говорят" ~ Бокачо, "Декамерон"

     За режисьорското решение няма значение къде и кога се развива действието - дали в епохата на Ренесанса или днес... И тогава, и сега природата на хората си е все същата. 

  Актьорите изпълват цялото пространство:  те са на  сцената, на  авансцена, под  сцената, а на финала отлитат нагоре към купола на театъра. За всяка сцена е избрано решение, което пренася ренесансовата атмосфера в днешния ден без напрежение и насилие над текста. В спектакъла пиршеството на тяло и дух е лишено от съдържание в нашето съвремие, а ценностите от миналото изглеждат като евтина имитация. 

     В някои от сцените доминира хуморът, но в голяма част пътят от смях към дълбока трагедия е кратък и клоунадата ѝ отстъпва място. 

     В една от интермедиите се разиграва въображаема сватба между младеж и неговата девойка - сцената е смешна, лека, поетична и едновременно фарсова. В нея се случва всичко, което би могло да се случи между двама влюбени, разкрито като импровизация и игра, чиито правила се сменят постоянно. 

     Хуморът е най-неочакваното качество на спектакъла - хумор, който става все по-черен, докато на финала не доведе до трагична развръзка. 

     Една от сцените представлява жанрова картина: сватба в костюми от епохата на Медичите, която бързо е провалена от агресията на новите технологии. Кръв заструява от ръката на девойката, която току-що е минала под венчилото. Краят ѝ наближава. Само миг преди това тя става част от ням филм. Нямото кино - това е реалността, която не е позволена на девойката в този живот. Нямото кино в спектакъла е синоним на мечтата, любовта, съня, блаженството, то ги прави възможни дори по време на чума.                                                                                                                                 

~ "Кратките пътища на любовта по време на чума", БКИ - Москва 

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2018 by mdemireva