Македонският национален театър представя "Ничия земя" в Босна и Херцеговина

     Спектакълът на Морфов "Ничия земя", който той постави в Македонския национален театър в Скопие, ще гостува в гр. Зеница, Босна и Херцеговина в началото на м. май като част от програмата на XVII-ото издание на Фестивала на босненската драма "Зеница", провеждан от Държавния театър в града. Фестивалът има богата културна програма и домакинства постановки на театри като: театър "Максим Горки" от Берлин, Камерен театър "55" и Театър на армията "SARTR" от Сараево, Театър "Тоша Йованович" от Сърбия, Държавния театър в Мостар, както и местни продукции на Босненския държавен театър в Зеница. Фестивалните представления ще бъдат премиерни за два от спектаклите, програмата включва още концерти, драматургични ателиета и програма за деца. 

     Спектакълът на Морфов е по сценария от Данис Танович, а премиерата му през миналия юни откри друг фестивал - този на МНТ. В главните роли са актьорите: Сашко Коцев, Никола Ацески, Александар Михайловски. 

     В „Ничия земя" исках да смеся дивите, красиви цветове на природата със сивотата на войната. Търсех контраста. Когато пуснаха първите бомби над Сараево, бях принуден да гледам пролетта и лятото, осеяни с черни дупки. Все едно да наложиш черно-бяла фотография върху картина на Ван Гог. 

~ Данис Танович

     Босненски и сръбски войник - говорят един и същи език, познават едни и същи хора, гледат едни и същи мачове, едни и същи филми. Днес те са изпълнени с омраза един към друг. Трети войник е в капана на отскачаща мина и при най-малкото му движение мината ще се взриви и ще убие и тримата. Намират се на ничия земя. Трябва им помощ, но никой от воюващите лагери не смее да навлезе в територията, защото се страхува от клопка. Враговете са принудени да се обърнат към Обединените нации и служител на ОН се съгласява да осигури сапьор. Продължават ли да са врагове тримата мъже, станали дори по-голяма жертва на лицемерния медиен PR, отколкото на своята измислена война? 

Дата и място на представлението:

Държавен театър - гр. Зеница, Босна и Херцеговина 

[адрес в Google Maps]

8 май 2018, 20:00 h 

Билети на касата на театъра. 

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2018 by mdemireva