Очаквайте: "Лъвът през зимата" на Морфов в театър "Даилес" в Рига

     Александър Морфов започна работа по новия си спектакъл на сцената на театър "Даилес" в Рига през октомври. Текстът на Джеймс Голдман "Лъвът през зимата" отдавна е във фокуса на режисьора. Морфов ще преразкаже историческата драма в модерен прочит, в който доверието е предателство, предателството е обич, а обичта е раздяла. В тържествуващия оксиморон на изкушението за власт най-право може да съди само Времето. 

     В дните преди Коледа (1183) кралят на Англия Хенри II очаква пристигането на опасни гости. Съпругата му Алиенор Аквитанска ще посети кралския дворец. Пратена от краля в затвора, заради заговор срещу него, кралицата всяка година се радва на няколко дни амнистия. Тримата му синове, както и френският крал Филип II, също ще се присъединят към семейния празник. Филип II се надява най-после да ожени сестра си Алис за избрания престолонаследник на могъщото кралство на Хенри. Изборът не е лесен. В преследване на короната всеки от тримата участва в заговор срещу краля, съюзява се с врагове, нарушава клетви. След серия от конспирации Хенри II разбира, че нито един от принцовете не е готов да седне на трона. В унеса на отчаянието си той открива последна надежда за достоен престолонаследник в Алис, която е негова любовница. Това обаче би означавало и тримата му синове да са обречени на доживотен затвор или на смърт. Хенри не може да постъпи така с тях и затова избира да позволи на времето да вземе вместо него това съдбоносно решение. Алиенор се връща в затвора на своята кула, всички гости си тръгват, и тази година Коледа е отминала. До следващата зима. До следващата надежда. Докато времето позволява. 

Премиера: 

30 ноември, 1 и 2 декември 

Костюми Илзе Витолина 

Театър "Даилес" - Рига, Латвия

Очаквайте: 

Лъвът през зимата 

Сценография Мартин Вилкерсис 

Хореография Инга Красовска

(c) Janis Dienats 

Юри Загар в главната роля на крал Хенри II 

Резия Калнина в главната роля на Алиенор Аквитанска 

В спектакъла участват и актьорите: Артур Скрастин, Даинис Грюбе, Лаурис Джелзитис, Том Треинис, Анете Красовска, Йева Флоренс, Амината Гриета Диарра, Андрис Булис 

Билети онлайн тук 

Повече за спектакъла тук 

Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2018 by mdemireva