Очаквайте: "Лъвът през зимата" на Морфов в театър "Даилес" в Рига

     Александър Морфов започна работа по новия си спектакъл на сцената на театър "Даилес" в Рига през октомври. Текстът на Джеймс Голдман "Лъвът през зимата" отдавна е във фокуса на режисьора. Морфов ще преразкаже историческата драма в модерен прочит, в който доверието е предателство, предателството е обич, а обичта е раздяла. В тържествуващия оксиморон на изкушението за власт най-право може да съди само Времето. 

     В дните преди Коледа (1183) кралят на Англия Хенри II очаква пристигането на опасни гости. Съпругата му Алиенор Аквитанска ще посети кралския дворец. Пратена от краля в затвора, заради заговор срещу него, кралицата всяка година се радва на няколко дни амнистия. Тримата му синове, както и френският крал Филип II, също ще се присъединят към семейния празник. Филип II се надява най-после да ожени сестра си Алис за избрания престолонаследник на могъщото кралство на Хенри. Изборът не е лесен. В преследване на короната всеки от тримата участва в заговор срещу краля, съюзява се с врагове, нарушава клетви. След серия от конспирации Хенри II разбира, че нито един от принцовете не е готов да седне на трона. В унеса на отчаянието си той открива последна надежда за достоен престолонаследник в Алис, която е негова любовница. Това обаче би означавало и тримата му синове да са обречени на доживотен затвор или на смърт. Хенри не може да постъпи така с тях и затова избира да позволи на времето да вземе вместо него това съдбоносно решение. Алиенор се връща в затвора на своята кула, всички гости си тръгват, и тази година Коледа е отминала. До следващата зима. До следващата надежда. Докато времето позволява. 

Премиера: 

30 ноември, 1 и 2 декември 

Костюми Илзе Витолина 

Театър "Даилес" - Рига, Латвия

Очаквайте: 

Лъвът през зимата 

Сценография Мартин Вилкерсис 

Хореография Инга Красовска

DT18_Lauva_ziema_992x992px.jpg

(c) Janis Dienats 

Юри Загар в главната роля на крал Хенри II 

Резия Калнина в главната роля на Алиенор Аквитанска 

В спектакъла участват и актьорите: Артур Скрастин, Даинис Грюбе, Лаурис Джелзитис, Том Треинис, Анете Красовска, Йева Флоренс, Амината Гриета Диарра, Андрис Булис 

Билети онлайн тук 

Повече за спектакъла тук 

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2018 by mdemireva