Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  05.11.2016 

Премиера: "Ничия земя", Национален театър "Й. Л. Караджале", Румъния

     Най-новият проект на Александър Морфов е на сцената на Националния театър "Й. Л. Караджале" в Букурещ, Румъния. Морфов работи по своята сценична адаптация на текста "Ничия земя" от Данис Танович. Пиесата е по дебютния филм на Танович със същото заглавие, носител на Оскар за чуждоезичен филм (2001). Премиерата ще се състои на 12, 13, 16 и 17 ноември. Това е третият спектакъл на Морфов на сцената на "Караджале" след "Посещението на старата дама" от Ф. Дюренмат (2011) и "Бурята" по Шекспир (2014). И двете постановки се радват на успех, а Морфов е високо ценен от театралните зрители и колеги в Румъния. 

В „Ничия земя" исках да смеся дивите, красиви цветове на природата със сивотата на войната. Търсех контраста. Когато пуснаха първите бомби над Сараево, бях принуден да гледам пролетта и лятото, осеяни с черни дупки. Все едно да наложиш черно-бяла фотография върху картина на Ван Гог – нищо общо. 

~ Данис Танович, сценарист и режисьор на филма

     Филмът "Ничия земя" коментира продължаващия проблем на войната, която се случва до нас с цялата си жестокост и високомерна незаинтересованост към човека. 

     Босненски и сръбски войник са изпълнени с омраза един към друг. Те говорят един и същи език, познават едни и същи хора, гледат едни и същи мачове, едни и същи филми. Трети е в капана на отскачаща мина и при най-малкото му движение мината ще се взриви и ще убие всички. Намират се на ничия земя. Трябва им помощ, но никой от воюващите лагери не смее да навлезе в територията, защото се страхува от клопка. Враговете са принудени да се обърнат към Обединените нации и служител на ОН се съгласява да помогне, като нарушава директна заповед за ненамеса и осигурява сапьор.

    Той пристига с журналист от CNN и местната криза се разгръща до невъобразим, абсурден мащаб. Мината не може да бъде обезвредена. Трима мъже, един от които обречен, остават напълно сами. Продължават ли да са врагове? 

 

     Сатира срещу войната. Нашите общества се управляват от световни корпорации и обслужващи медии в преследване на сензация и рейтинг. Абсурдната война между Босна и Сърбия е представена безпристрастно, спектакълът е пропит от черен хумор и много тъга. Врагът си ти, само името е различно. Метафората на войната разкрива човешката природа - горделива и разрушителна. 

Успешна ли беше PR акцията за ОН? 

 

Повече за спектакъла тук

 

 

 

 

Снимката е част от кампания за привличане на внимание към същия проблем в Африка. 

Фотограф: Чад Хенинг, 2007

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2014 by mdemireva