Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  03.11.2016 

"Сън в лятна нощ" на театър "Комиссаржевская" с турне в Китай

     Спектакълът "Сън в лятна нощ" по пиесата на Шекспир в постановка на Александър Морфов на сцената на Академичния драматичен театър "В. Ф. Комиссаржевская" (Санкт Петербург, Русия) е селектиран в програмата на издание 2016 на ежегодния Международен театрален сезон в Гуанджоу, Китай. Тази година изданието отбелязва 400-ата годишнина от смъртта на Шекспир (1564 - 1616), както и на китайския драматург Тан Сиан-зу (1550 - 1616). Пиесите на Сиан-зу често са наричани "Четирите съня", заради решителната роля на съня в техните сюжети. За най-ключово негово произведение се счита пиесата "Mudan Ting" ("Беседка с божури"). Тази година е посветена на театралното изкуство в град Гуанджоу. 

   "Сън в лятна нощ", чиято премиера се състои през 2007 година, е отличен с театралната награда "Златен суфит" и е представян в Македония на фестивалите "Охридско лято" (Охрид, 2010) и Културно лято - Битола (Битола, 2010), в Албания на Международния театрален фестивал в гр. Буринт (2010), както и в България. Това е една от двете Шекспирови пиеси, които Морфов е поставил до момента на сцената на "Комиссаржевская". "Бурята" е не по-малко успешен спектакъл - премиерата е през 1998,  а по-рано тази година отбеляза 300-тно юбилейно представление. И двата спектакъла продължават да се играят на пълни салони в Санкт Петербург. 

място: Театър №13, Гуанджоу

дати: 12 - 21 ноември 

     Характерна за Шекспир е внезапната любов. При него се открива взаимното очарование и увлечение от пръв поглед, от първото докосване на ръцете. Любовта се спуска като ястреб; светът спира да съществува; любовниците виждат само себе си. Любовта у Шекспир изпълва цялото същество с възторг и страст. Всичко, което е останало в Съня на тези любовни страсти, е внезапността на желанието... Критиците отдавна са забелязали, че любовниците в този квартет винаги много си приличат. Момичетата се различават само по ръст и по цвят на косата... Момчетата - по имена. И на четиримата им липсва идентичност и уникалност, каквато притежават толкова много по-ранни Шекспирови герои. Любовниците са взаимозаменяеми. Цялото действие в тази гореща нощ, всичко, което се е случило на този пиянски купон, е основано на тоталната взаимозаменяемост на любовните партньори.

Ян Кот,“Титания и главата на магарето”

 Сън в лятна нощ: 

за чувства, които не са за продан 

за всички проявления на любовта - от трезвото блаженство до неконтролируемата страст на лудостта

за актьорите, които никога не забелязват Боговете - а те им се присмиват от високо

за тяхното безкористно, неспирно и трогателно посвещение на театъра

за най-абсурдната от всички страсти - тази към театъра - единственият

сън, който не може да се забрави, и единственото сетиво, което няма как да се замести.   

  

Прочети повече за спектакъла тук

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2014 by mdemireva