Александър Морфов  >>  новини  >>  архив  |  01.01.2018 

Румънският национален театър представя "Посещението на старата дама"

     Премиерата на спектакъла "Посещението на старата дама" на сцената на Националния театър на Румъния "Й. Л. Караджале" се състоя през 2011 година и оттогава е сред успешните заглавия в репертоара на театъра. След прекъсване през изтеклия театрален сезон спектакълът се завръща на сцена с планирани представления на 6-ти и 7-ми януари. Билети могат да бъдат закупени от сайта на театъра. 

     Един от най-значимите драматурзи в света, Фридрих Дюренмат, и една пиеса, която се превръща в класика. Изборът на текста повдига въпроси, които в съвременното ни общество са по-актуални от всякога - справедливост срещу пари, проституция (на сърцето), незабравима и непростима любов, свобода на избор за жената, раболепието като инструмент за обществен и финансов прогрес. Може ли да се купи достойнството на цял един град срещу един милион долара? Текст, който свежда човека до неголям провинциален пазар, сатира за безупречния морал, който те заслепява, а предполагаемите жертви и предполагаемите палачи стават неразличими. Смесица от неистова комедия и драма, построена върху неудобния въпрос - колко струва съвестта ни, купища пари или жълти стотинки? 

     Жена в шейсетте си години се завръща в града, в който е израстнала. Днес тя има несметно богатство, което е натрупала, като проститутка, след като е напуснала града. Трудният живот, който е водела, я е довел до едно решение - тя би дарила сериозна сума пари на градската управа, която е изпаднала във финансови затруднения, в замяна на едно убийство. Държи да види бившия си любовник - Алфред, мъртъв. Ако съгражданите се съгласят, тя е готова да плати половин милион на общината и още толкова, който да бъде поделен между домакинствата. Мотивите ѝ са, че преди години, преди да се премести от града, тя е загубила съдебно дело за родителски права между нея и Алфред, тъй като Алфред е подкупил лъжливи свидетели. Последиците от това били пагубни за нея и я принудили да проституира.  

Share this website
Share on Facebook
Share on G+
Share on ВКонтакте
Share on Twitter
Share on LinkedIn

© 2018 by mdemireva