Александър Морфов  >>  биография 

     Александър Морфов е роден на 9 ноември 1960 година в гр. Ямбол, България. Баща му е офицер, а майка му е учител по руски език и литература и по музика. Тя също работи като диригент на хор от бивши учители в Сливен. Морфов завършва Математическа гимназия и учи две години в Технически университет - гр. Варна. Театралната му кариера започва по време на студентските му години, когато членува в театралната трупа към ТУ - Варна, ръководена от Стоян Алексиев. В момента Алексиев е актьор в трупата на Морфов. След като прекъсва образованието си в Техническия университет, започва работа в театъра в Сливен като сценичен работник, а по-късно и като осветител. През 1984 година е приет за студент в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" в София. Дипломира се в две магистърски специалности - Режисура за драматичен и куклен театър (1990) в класа на проф. Юлия Огнянова и Кинорежисура (1994) в класа на проф. Георги Дюлгеров. 

      Най-ранните му творби на професионална сцена са в Родопския драматичен театър, където поставя авторския спектакъл "Политическо кабаре" (1990) - директен и остър социален коментар. За дипломният му спектакъл е поканен в Малък градски театър "Зад канала", където поставя "Татко Юбю" от Алфред Жари (1991), следван от "Бурята" (1992) и "Хамлет" от Шекспир в театър "Улицата". 

 

       От 1994 година заема длъжността Главен режисьор в Народния театър "Иван Вазов". Първите спектакли на Морфов в Народния са авторската му версия на "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес и редактираната му версия на "Бурята". Тези заглавия поставят началото на изцяло нов процес по привличане на млада и модерно мислеща публика към театъра. Причината е стилът на Морфов - вълнуваща и забавляваща игра в смесица от наситени и лирични сцени; пищната визия на неговия театър и изключителната оригиналност на геговете; ползването на различни изразни средства - визуални ефекти, музика и т.н. Със следващата си продукция - "Сън в лятна нощ" от Уилям Шекспир, Морфов се утвърждава сред най-популярните и обичани театрални режисьори. Версията му на "Декамерон, или Кръв и страст" по Бокачо също носи чертите на характерната за него стилистика. "На дъното" по Максим горки е неговият начин да заяви острото си гражданско мнение без да изневерява на типичния си театрален стил. "Хъшове" (2004) по романа "Немили недраги" от Иван Вазов е логичното продължение. Спектакълът чества 100-годишнината на Народния театър, играе се вече 13 години при изключителен успех и се е превърнал в символ на българското театрално изкуство. 

     Сред заглавията на Морфов на първата ни сцена са и: "Вълшебна нощ" по Бекет, Мрожек и Йонеско, "Дон Жуан" по Молиер, "Полет над кукувиче гнездо" по романа на Кен Киси, "Животът е прекрасен" по пиесата "Самоубиецът" от Николай Ердман. Най-новият му авторски спектакъл "На ръба" е отново социален коментар за непосилното битие на обикновения човек в България. 

       През 2000 година е назначен за директор на Народния театър "Иван Вазов". Година по-късно се оттегля от поста заради конфликт с Министерство на културата, като сваля от репертоара на театъра всичките си спектакли. 

"Бурята" (1998) по Уилям Шекспир в театър "Комиссаржевская"

е един от най-успешните му  спектакли в Русия 

        От края на '90-те успешно работи в Русия. Първият му спектакъл - "Бурята" в Академичен драматичен театър "В. Ф. Комиссаржевская", е ключово събитие за театралния живот на Санкт Петербург и е отличен с най-престижната театрална награда в Русия "Златна маска". Непосредствено след това е поканен в Москва в театъра на популярния руски актьор Александър Калягин "Et-Cetera", където поставя "Дон Кихот" и "Татко Юбю" с Калягин в главната роля. И двата спектакъла са номинирани за "Златна маска", а Калягин получава награда за най-добра мъжка роля за главната роля в "Татко Юбю". Между 2003 и 2006 година е назначен за Главен режисьор в театър "Комиссаржевская" в Санкт Петербург. Там поставя още четири заглавия, които, заедно с "Бурята", и до момента са част от репертоара на театъра. Неговият "Дон Жуан" по Молиер му донася премията "Златен суфит" и втора номинация за "Златна маска".

     Спектаклите му "Полет над кукувиче гнездо" с Александър Абдулов и "Посещението на старата дама" с Мария Миронова в театър "Ленком" също се превръщат в знакови събития от московския театрален живот. 

       Морфов е носител на редица национални и международни отличия в областта на киното и театъра, сред които руските "Златна маска", "Чайка", "Кристална Турандот" и др. 

       През 2005 година работи в САЩ с Михаил Баришников по театралния проект "Доктор и пациент" от Резо Габриадзе. През 2006 година се завръща в Народния театър "Иван Вазов" като Главен режисьор - пост, който заема до края на 2014 година. В началото на 2015 е назначен за директор на Народния театър за втори път. Напуска този пост осем месеца по-късно, отново заради конфликт с Министерство на културата, в знак на протест срещу предвиждана промяна и отнемане на статуса на Народния театър като водещ театрален институт от национално значение (сп. предвиденото в ЗЗРК). 

  Спектаклите на Морфов са гостували на международни театрални фестивали във Виена, Казабланка, Киев, Торун, Охрид, Белград, Вроцлав, Хамбург и т.н. Реализира множество проекти в Европа - Франция, Швеция, Македония, Румъния, Латия, а в последните години и в Израел. Сред последните му заглавия са авторската адаптация "Ничия земя" по филма от Данис Танович в Националния театър "Йон Лука Караджале" на Румъния; най-новата му версия на "Животът е прекрасен" по пиесата от Н. Ердман "Самоубиецът" в Македонския национален театър, Скопие; както и авторският спектакъл "На ръба" в Народния театър "Иван Вазов". 

 Морфов има и проекти като кинорежисьор и сценарист с филма "Хълмът на боровинките" (2002) и телевизионната продукция "Хъшове" (2009). Успешен кино актьор е във филмите "Иван и Александра", "Приятелите на Емилия", "Сирна неделя", "Козият рог", "Любовното лято на един льохман", "Пътуване към Йерусалим" и др. 

          В началото на 2013 година получава титлата Dr. Honoris Causa от Университета за аудиовизулани изкуства ESRA (Париж – Скопие – Ню Йорк). Носител е на престижното отличие орден "Св. Св. Кирил и Методий", I-ва степен, "за специални заслуги в областта на културата и изкуствата в България" (2005). 

     Най-новият му проект е авторската драматизация на филма "Ничия земя" от Данис Танович, отличен с Оскар, която Морфов реализира на сцената на Националния театър "Й. Л. Караджале" и на Македонския национален театър. С началото на театрален сезон 2017 / 2018 му предстоят проекти в театър "Даилес" в Рига, Латвия, и в театър "Et-Cetera" в Москва, Русия. 

Последна промяна: юли 2017